De zonkracht van vandaag, donderdag 3 september 2015.

Zonkracht verwachting

zonnigbewolkt
15 okt1,71
16 okt1,81
17 okt1,81
18 okt1,81
19 okt1,81
20 okt1,71
21 okt1,61
22 okt1,81
-1
indien zonnig
geen informatie
indien bewolkt
Zonverbranding

Verbranding of zonnebrand uit zich als roodheid, pijn, later schilfering, vervelling en jeuk. De eerste verschijnselen beginnen meestal 6 tot 12 uur na de blootstelling met als hoogtepunt na 1 tot 3 dagen. Bij felle zon en licht huidtype kan al na 2 uur de eerste schade zichtbaar zijn.

Zonverbranding kan worden ingedeeld in graden:

  1. ontstaat binnen 6-24 uur een licht erytheem dat zonder afschilfering verdwijnt in 1-3 dagen.
  2. ontstaat binnen 2-12 uur een vurig warm en pijnlijk roodverkleuring dat na 3 dagen verdwijnt, met lichte schilfering en een voorbijgaande pigmentatie achterlaat.
  3. ontstaat binnen 2-12 uur een vurig warm en zeer pijnlijke roodverkleuring. Na 4 dagen volgt een totale afschilfering van de huid. Latere gevolgen zijn o.a. blijvende huidverkleuring en huidoneffenheden.
  4. idem als 3. Huid laat op grote schaal los en er verschijnen vlekkige restpigmentaties. Daarnaast kunnen koorts en algemene malaise voorkomen.

Therapie

De nadruk ligt uiteraard op preventie. Zonnebrandcrèmes gebruiken, niet te lang in de zon blijven, beschermende kleding en/of hoeden dragen. Hevige reacties zijn te verminderen door locale corticosteroïdcrèmes, kortdurend (1 of 2 dd gedurende de eerste 2-3 dagen), klasse III-IV, en door pijnstillers (indometacine, paracetamol). Met name bij pijn aan de ogen (cornea schade door UVB straling) zijn pijnstillers effectief.

Kleding en brillen

Textiel (T-shirts, blouses) houdt een groot deel van het UV tegen maar niet alles. Er is een groot verschil in lichtdoorlaatbaarheid tussen de verschillende stoffen. Er bestaat speciale werkkleding van zonwerend textiel. Petten en (nog beter) hoeden met een brede rand zijn geschikt om de hoofdhuid te beschermen, vooral bij kort haar of een kalend hoofd is dit belangrijk. Draag zonnebrillen met een goed UV-filter om beschadiging van de ogen te voorkomen.

Niet te lang in de zon blijven

Mijdt de zon, vooral tijdens uren met de grootste zonkracht (in Noord Europa tussen 12.00 en 15.00 uur). Het maximaal verblijf in de zon is afhankelijk van de zonkracht, het huidtype, omstandigheden zoals weerkaatsing door water of zand, en de beschermende maatregelen (zonnebrandcrèmes, kleding).

Bron: huidziekten.nl